DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE METLIKA
Sedež društva: Partizanski trg 4, 8330 Metlika 

Telefon: +386 7 3060 360 
Mobilni tel.: 051 339 559 

E-pošta: dprm.metlika@gmail.com
Spletna stran: www.dpm-metlika.si 

Davčna številka: 61144550 
TRR: 02994-0253400140
 
 
14.10.2013 - Počitniško potovanje v bruselj 2013
POČITNIŠKO POTOVANJE  V BRUSELJ
 
Prijetno sem bil presenečen, ko so mi v šoli povedali, da me je Društvo prijateljev mladine Metlika predlagalo za potovanje v Bruselj Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste, ki ga je organiziralo za mlade iz vse Slovenije.
 
Zbrali smo se v Ljubljani, kjer sem se spoznal s prvimi prijatelji in vzgojitelji. Kmalu za tem je prišel avtobus, z njim pa mladoletniki iz štajerske in vodič Saša, ki je bil ves čas nasmejan in vesel.  Nato smo se kar nekaj časa poslavljali od staršev , ki so bili tudi zelo veseli našega popotovanja.
 
Ko smo prišli v sosednjo Avstrijo, je bil že trden večer, vendar si še vedno lahko opazil obris Kamniško-Savinjskih Alp. Kmalu smo vsi zaspali. Čeprav ni bilo ravno udobno, smo imeli vseeno dobre misli. Po noči smo prepotovali Avstrijo in se zbudili na meji med Nemčijo in Nizozemsko,  kjer smo imeli manjši postanek.
Ustavili smo se v nizozemskem mestu Maastricht, ki je zelo znano po svoji zgodovini, osebah, ustvarjalnosti, in je zelo različno glede prevoza, zgradb, zakonov in tudi gospodarstva od  katerega koli mesta v Sloveniji.
Ker Nizozemska ni tako velika država, smo se kmalu odpravili proti Belgiji, spotoma pa smo opazovali nizozemsko gradnjo hiš, ki ne presegajo več kot šest nadstropij in ulic, ki so zelo urejene in pokrite s kamnom in ne z asfaltom. Njihove hiše so skromne pa naj bo ta od šefa banke ali pa njegovega zaposlenega na blagajni.
V Belgiji je bilo zelo podobno kot na Nizozemskem. Zanimivo je, da tu ljudje vlagajo denar bolj v luksuzne avtomobile in ne v kolesa, kot to delajo Nizozemci. Prva znamenitost, ki smo si jo ogledali v Belgiji, je bil Atomium, ki je gromozanska podoba atoma jekla in  leži pred Brusljem. Notranjost samega mesta je bila vse bolj luksuzna, nabita s trgovinami, ljudmi, lepo okrašena in temu primerne so bile visoke cene. Napotili smo se v sobe hotela La Legende, v katerem smo prenočili dve noči. Nato nas je vodič popeljal po znamenitih ulicah v bližini hotela. Te ulice so bile nabite z ljudmi vseh ras in trgovinami. Največ jih je bilo s čokolado in vaflji, ki so značilni za Belgijo. Seveda sem se jih najedel, vendar si jih še želim. Ogledali smo si znamenitosti kot so deček, ki lula, cehovski trg, najdražjo in zelo staro kavarno ter deklico, ki lula.  Postavljena je bila kot kopija dečku, le da je deklica. Nato smo imeli nekaj prostega časa in šel sem z novimi prijatelji po kilometrski ulici, polni trgovin.
 
Po dobrem spancu smo imeli zajtrk in se pripravili za nove oglede. Najprej smo si ogledali evropski parlament, ki je kar precej večji od slovenskega. Preden smo prišli do mag.Tanje Fajon, ki je slovenska parlamentarka, smo morali iti skozi zelo stroge varnostne preglede, šele nato smo se posedli v sejno sobo in se iz oči v oči videli z njo. Povedala nam je,  kaj evropski parlament sploh je, kaj dela, zakaj, kakšni so cilji itd. Poučila nas je o marsičem, česar iz medijev ne bi izvedeli. Nato smo imeli kosilo v samem parlamentu, v njihovi menzi. Ko smo odšli iz parlamenta, smo si razgledali ambasado, kraljevo palačo in Waterloo. To je umetno narejen hrib, na njem pa kip leva, ki predstavlja spomenik zadnjega boja z Napoleonom, ki je bil takrat drugič poražen. Pogledali smo si še dva filma o samemu boju ter 3D panoramo, kako je izgledal boj iz same točke hriba. Ko smo se vrnili pred hotel, smo imeli prosti čas za nakup čokolad, spominkov in druženje s prijatelji. Kmalu za tem smo nekateri naredili še nočni sprehod po okolici, vendar se pri njih začne noč šele ob 22.30. Nato smo šli utrujeni spat. Zjutraj smo imeli še zajtrk in odšli proti domu. Poslovil sem se od Bruslja in nato še od prijateljev, ko smo prišli v Ljubljano.
 
Zahvaljujem se vam, prav vsem, ki ste mi omogočili nepozabno in edinstveno potovanje v Bruselj iz katerega sem se vrnil poln lepih dogodivščin in spominov, ki jih ne bom pozabil.
 
                                                                                           Florjan Metelko, dijak SŠ Metlika
 
<- Nazaj na novice
 
  domov | kontakt | prijava | o avtorjih